Focaccia


Jaro je tady, otepluje se a my se pomalu stěhujeme z domovů ven na slunce a vzduch. Přichází doba pikniků, grilovaček a večeří na čerstvém povětří. Máme pro Vás recept, který je pro tyto příležitosti ideální -  všemi milovaný italský chléb focaccia. Je skvělá prostě ke všemu, k zelenině, masu i jen tak k vínu :). Hlavně děti ji milují. Její příprava je snadná a pokud vlastníte domácí pekárnu nebo robota s hnětačem, téměř bez práce. Množství vychází na dvě menší nebo jednu velkou focacciu.


FOCACCIA

350-380 ml vlažné vody 
lžička medu nebo cukru
500g hladké mouky
10g sušeného droždí nebo půl kostky čerstvého
2-3 lžíce olivového oleje extra virgin
1 lžíce hrubé soli na posypání (nejlépe sůl Maldon)
podle chuti čerstvý rozmarýn

Pokud máte domácí pekárnu nebo robota s hnětačem, vložte všechny ingredience, kromě soli na posyp a olivového oleje, do mísy a nechte stroj pracovat za vás :). Ideální je zpracovat měkčí, ne moc tuhé těsto. Jestliže budete zadělávat ručně,  smíchejte ve velké míse vodu, med a droždí. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte hladké, měkčí těsto. Nechte kynout zakryté v teple, dokud nezdvojnásobí svou velikost. 
Plech si vyložte pečícím papírem. Z těsta na plechu vytvarujte jednu vyšší placku (nebo dvě menší). Nechte na plechu ještě asi 20 minut kynout a mezitím rozpalte troubu na 240 stupňů. Mřížku v troubě nastavte doprostřed trouby. Focacciu před vložením do trouby prsty promačkejte, aby vznikly typické důlky a posypte hrubou solí a případně rozmarýnem, podle Vaší chuti. Nejchutnější na focacciu je maldonská sůl, ale můžete použít i italskou hrubozrnnou sůl. Dejte péct do trouby, trvá to asi 10-12 minut, focacciu je potřeba hlídat, jakmile je povrch krásně zlatavý a vypečený, je hotovo. Pozor na příliš dlouhé pečení, focaccia by mohla být moc tvrdá. Hned po vytažení z trouby focacciu zakapejte olivovým olejem a mašlovačkou olej rozetřete po celém povrchu. Nechte vychladnout, nejlépe na mřížce. 


Dekorace na fotkách najdete na e-shopu Home for Emma:

Focacciu pro Vás připravila Petra :) 



Komentáře