Domácí vaječný koňak a pusinky


Vaječný koňak nebo likér patří k českým Vánocům stejně jako kapr a vánočka. Domácí se v chuti i kvalitě s kupovaným nemůže srovnávat. Připravte si proto svůj vlastní z několika málo surovin, je supersnadný a bez chemie. Jen je potřeba ho nechat pořádně v lednici dozrát a rozležet, ideálně 3 týdny. Obsahuje hodně alkoholu, takže není třeba se bát, že by se smetana a žloutky zkazily. Spíš jej budete muset chránit před tajnou konzumací ještě před svátky :-). Chutná ženám i mužům, vyzkoušeno!
Inspiroval nás recept Jany Florentýny Zatloukalové, použily jsme kvalitní bílý rum a trochu bourbonu a je skvělý. No a protože Vám při přípravě likéru zbydou 4 bílky, přidáváme ještě recept na křehké pusinky s hořkou čokoládou! 


DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK

Budeme potřebovat:
4 žloutky z ověřeného zdroje (domácí nebo bio)
80g moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání
250ml kvalitního bílého nebo tmavého třtinového rumu
60ml bourbonu nebo brandy
kapka vanilky

Před přípravou likéru si vysterilujte láhev  - nalijte do ní vroucí vodu a nechte chvíli stát, pak vodu vylijte a nechte okapat. Žloutky s cukrem vymíchejte metličkou, pak přilijte smetanu a alkohol a ještě řádně promíchejte. Vlijte do láhve a uložte v lednici na 3 týdny. 


PUSINKY S ČOKOLÁDOU

Budeme potřebovat:
4 bílky (cca 100g)
200g cukru krupice
40g hořké čokolády

Bílky s cukrem vložíme do ohnivzdorné mísy, kterou ve vodní lázni na mírném plameni zahříváme do rozpuštění cukru. Pak sejmeme z ohně a šleháme ručním šlehačem asi 10 minut, až je sníh krásně pevný a lesklý. Čokoládu rozpustíme také ve vodní lázni. Připravíme si cukrářský sáček se zdobící špičkou, vložíme do něj sníh a po straně sáčku vlijeme rozpuštěnou čokoládu. Na plech s pečícím papírem stříkáme menší či větší pusinky. Pečeme, či spíše sušíme v troubě vyhřátě na 120 stupňů asi hodinu a půl. Pak necháme na plechu vychladnout a sloupneme z papíru. Uchováme ve vzduchotěsné dóze. 



Recept pro Vás (inspirovaná Kuchařkou pro dceru 
Jany Florentýny Zatloukalové) připravila Petra! 


UložitUložit

Komentáře