Mini dortíčky



Máme tu máj, lásky čas! Pojďme si tu romantiku ještě přisladit a upéct něco něžného, křehkého a roztomilého. Recept na sušenkové dortíky s máslovým krémem jsme našli v krásné a inspirativní kuchařce Sladké bary od Stáni Mutlové, ale malinko jsme si je upravily k obrazu svému. Sušenky si můžete připravit předem a pak již jen sestavit a nazdobit. Mimochodem, sušenky jsou skvělé i samotné :).

MINI DORTÍKY

Budeme potřebovat:
Na sušenky:
110g změklého másla
90g třtinového cukru
1 žloutek
15g mletých mandlí
170g mouky (my jsme použily hladkou špaldovou, může být obyčejná hladká)
1g soli
mandlový extrakt a vanilka

Na krém:
2 menší bílky (celkem 50g)
80g cukru krupice
150g změklého másla
lžička vanilkového extraktu
kůra a trocha šťávy z citronu
čerstvé maliny na ozdobu

Den předem si připraíme těsto - vyšleháme spolu máslo, cukr, žloutek, sůl, mandlový extrakt a vanilku do pěny, potom přideáme mandle a mouku a vypracujeme měkké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dámee odležet na den do lednice. Druhý den rozválíme na asi 4mm na pomoučeném válu a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 dozlatova, asi 10 minut. Necháme zcela vychladnout.

Na přípravu máslového krému potřebujeme vodní lázeň. Bílky s cukrem vložíme do žáruvzdorné misky, tu dáme na rendlík s vodou, aby miska byla nad párou. Za stálého míchání lžící směs pomalu přivedeme k teplotě 71°C (změříme cukrářským teploměrem), trvá to asi 10 minut. Lázeň nevařte příliš prudce, ať se bílky nesrazí. Pokud teploměr nemáte, vyzkoušejte směs tak, že do tekutiny namočíte prst a promnete o palec. Tekutina musí lepit a mezi prsty nesmí být cítit krystalky cukru. Horkou tekutinu sundáme z vodní lázně a šleháme buď v robotu nebo ručním šlehačem, až vznikne pevný a lesklý sníh. Trvá to trochu dlouho, asi 10 minut, ale vyplatí se :). Poté snížíme rychlost a postupně zašleháme změklé kousky másla, neděste se, že krém postupně mění konzistenci, chvilku i může zhrudkovatět. Pokračujte ve šlehání a změní se v krásný hladký nadýchaný krém. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a kůru a šťávu z citronu.

A jde se na sestavování dortíků. Krém přendáme do cukrářského sáčku a na sušenky nastříkámee tvary dle vlastního vkusu - špičky nebo vlnky. Jednotlivé sušenky necháme 10 minut ztuhnout v lednici, pak do krému přidáme čerstvé maliny a sestavíme dortíky. Ozdobíme malinami, jedlými kvítky a krása nesmírná je na světě!



Recept připravila Petra ke třetím narozeninám Home for Emma :) 

Komentáře