Koláč se sušenými rajčaty a pórkem



Slané francouzské koláče čili quiche jsou báječné pro svou univerzálnost - hodí se jako pohoštění na párty, oběd do práce nebo jako prima večeře. Náplně se dají obměňovat podle chuti nebo domácích zásob. My máme rády bezmasé recepty, tak jsme připravily quiche zeleninový  - se sušenými rajčaty a restovaným pórkem. Korpus si můžete předpéct den předem a druhý den již jen zapéct s náplní.



SLANÝ KOLÁČ SE SUŠENÝMI RAJČATY A PÓRKEM

Budeme potřebovat:

Na těsto: 

190-200g hladké mouky 

(pro zdravější variantu může být špaldová)

100g studeného másla z ledničky
špetka soli
cca 4 lžíce ledové vody

Na náplň:
250ml smetany (šlehačka nebo sójová či ovesná smetana)
3 větší vejce
lžička soli
větší špetka pepře a nastrouhaného muškátového oříšku 
tymián nebo oregano
menší pórek
asi 8 sušených rajčat, naložených v oleji
volitelně feta sýr na kostičky nebo 2-3 lžíce nastrouhaného parmazánu, dobrý je i kozí sýr


Začneme přípravou těsta - v robotu s nožovým nástavcem nebo ručně zpracujeme nakrájené studené máslo, mouku a sůl na drobenku, po lžících přidáváme ledovou vodu. Postupně se těsto spojí v pružnou kouli, dál už nezpracováváme. Kouli těsta zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do lednice. Můžeme nechat v lednici i do druhého dne.
Troubu předehřejeme na 180°C. 
Z těsta vyválíme kulatou tenkou placku a namotáním na váleček ji přeneseme do koláčové formy, není třeba ji vymazávat. Těsto do formy vmáčkneme prsty a vytvarujeme cca 2cm okraj, případně přebývající těsto odřízneme. Propícháme na několika místech vidličkou a zakryjeme pečicím papírem, na který nasypeme zátěž (fazole, keramické kuličky, oblázky...). Pečeme cca 10 minut, poté papír i zátěž sejmeme a pečeme ještě dalších 10 minut bez náplně. 
Smetanu rozmícháme v misce (náš favorit pro přípravu náplně je Mynte mísa na těsto s uchem) s vejci a ochutíme solí, pepřem, muškátem, tymiánem či oreganem. Případně do náplně ještě přidáme fetu, parmazán nebo kozí sýr. Pórek, nakrájený na malá kolečka, orestujeme na olivovém oleji, aby změkl a trochu ho osolíme. 
Na předpečený korpus poklademe orestovaný pórek a nakrájená sušená rajčata. Zalijeme náplní a ještě malinko posypeme pepřem.Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut až náplň ztuhne a zezlátne. Před podáváním necháme vychladnout. 


Recept pro Vás připravila Petra :) 

Komentáře