Podzimní kaštanový koláč




Pokud rádi zkoušíte neobvyklé sezónní dezerty (jako my), máme pro Vás tip na 100% podzimní delikatesu, která uspokojí Vaši chuť na sladké třeba po nedělním obědě. Pojďte s námi vyzkoušet kaštanový koláč z křehkého těsta a kaštanového pyré.


Budeme potřebovat
Na křehké těsto:
190g špaldové mouky (nebo použijte obyčejnou hladkou)
špetka soli
100g studeného másla
cca 3 lžíce studené vody

Na kaštanovou nápň:
200-250 g kaštanového pyré 
(prodává se již oslazené, pokud máte čisté, přidejte podle své chuti třtinový cukr)
100g másla pokojové teploty
2 vejce
špetka soli
vanilka, skořice

Nejdříve připravíme křehké těsto, buď v nožovém mixéru nebo ručně - mouku, máslo a špetku soli zpracujeme na drobenku, do které přidáváme postupně studenou vodu, každá mouka saje jinak, takže se množství vody může lišit. Zpracujeme hladké a pružné těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na hodinu chladit do lednice.

Vychlazené těsto rozválíme  na tenký plát a vložíme do koláčové formy, nebo jako my použijte více malých formiček na tartaletky. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 tzv. naslepo, tedy zakryté pečícím papírem a se zátěží (fazole, omyté kamínky). Po 10 minutách zátěž sejmeme a pečeme ještě asi 5 minut.

Na náplň smícháme pyré a změklé máslo šlehačem do hladka, přidáme žloutky, špetku soli a koření. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a lehce stěrkou vmícháme do kaštanové směsi. Náplň ve vysoké vrstvě natřeme na předpečený korpus a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 50 minut, dokud náplň neztuhne. Před krájením necháme vychladnout a můžeme servírovat  s dobrou kávou :-).

My jsme kaštanové pyré koupily již hotové a oslazené, seženete je ve zdravé výživě nebo v bioprodejnách, ale jestliže máte k dispozici jedlé kaštany, můžete si pyré  udělat sami doma, dobrý recept najdete třeba na blogu Kitchenette.



Na fotkách najdete:


Recept pro Vás připravila Petra :)


Komentáře