Nejlepší borůvková klasika


Hodně borůvek a tenká vrstva těsta, tak má vypadat správný borůvkový koláč. Pokud nejste přiznivci klasického kynutého, zkuste tento jednoduchý, rychlý a výborný. Budete se oblizovat! A až dojdou borůvky, můžete zkusit i s jiným šťavnatým ovocem, třeba meruňkami nebo rybízem. 


BORŮVKOVÝ KOLÁČ

Budeme potřebovat:
250g polohrubé mouky (možno i špaldová)
špetka soli
1 vejce
125g změklého másla
120g třtinového cukru
cca půl litru borůvek, mohou být i mražené

Na drobenku:
80g hrubé mouky
40g másla
40g třtinového cukru
špetka skořice

Troubu zapneme na 180°C. Koláčovou formu o průměru cca 28cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ve větší míse smícháme rukou všechny ingredience na těsto, vytvoříme hladkou kouli a necháme chvilku v chladu uležet. Poté prsty vtlačíme do formy a vytvarujeme okraj. V menší misce zpracujeme drobenku. Těsto na několika místech propícháme vidličkou, nasypeme na něj borůvky ve větší vrstvě a posypeme drobenkou. 
Pečeme přibližně 30 minut, po upečení chvilku vydržte, než budete ochutnávat, aby se koláč trochu zpevnil a dobře se krájel i servíroval. Dobrou chuť a pusu od borůvek :). 




Koláč pro Vás upekla Petra - inspiraci na tuto dobrotu jsme našly na stránkách Gurmánka.  

UložitUložit

Komentáře