Hrášková polévka


Sezóna českého hrášku se blíží a tak se hodí mít v záloze recept na výbornou krémovou hráškovou polévku. Uvařily jsme jí podle naší oblíbené kuchařky Bjukitchen. Až budete někdy večer přemýšlet, co rychle uvařit k večeři, tato polévka je ideál! Do půlhodinky jí máte na stole, a než se dovaří, stihnete v troubě připravit i domácí křupavé krutonky! A hlavně - tato (u nás zvaná "vodníčková") polévka chutná i zarytým odpůrcům zeleniny. :)


HRÁŠKOVÁ POLÉVKA

Na 4 porce budeme potřebovat:
1 větší cibule
1-2 lžíce másla (nebo pro vegany olivový olej)
1 litr zeleninového vývaru (může být z bio kostky)
600 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
2 brambory
sůl a pepř

Na krutonky:
kvalitní bílý chléb (nejlépe domácí toastový) nebo rohlíky
olivový olej, sůl

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo nebo olej a zvolna na něm opečeme nakrájenou cibuli a oloupané, na kousky nakrájené brambory. Můžete také použít na zahuštění již uvařené brambory, které přidáte až ke konci vaření polévky. Poté do hrnce nalijeme vývar a společně přivedeme k varu. Do vroucího vývaru nasypeme hrášek a vaříme přibližně 5-8 minut, až brambory změknou. Pokud chcete mít v polévce i kousky hrášku, tak si nyní trošku uvařeného hrášku naběračkou odeberte a dejte stranou. Tyčovým mixérem polévku promixujeme a přes hrubší síto propasírujeme do jiného hrnce, abychom odstranili slupky a polévka byla krásně jemná. 

Během vaření polévky si připravíme křupavé krutonky: bílý chléb nakrájíme na kostičky, rozložíme na pečící papír na plech, pokapeme olivovým olejem a trochu osolíme, dáme péct na 180 stupňů do trouby, asi 15 minut dozlatova. 

Odložený hrášek si orestujeme na kousku másla. Polévku dochutíme solí, pepřem a na talíři ozdobíme orestovaným hráškem nebo třeba naklíčeným mungem a přidáme krutonky. 




Recept pro Vás podle kuchařky Bjukitchen vyzkoušela Petra :) 

Komentáře