Mladé kopřivy rostou před očima, tak o víkendu s košíkem vyražte na louku, projděte se a zdarma získejte skvělou surovinu na vaření. Kopřiva dvoudomá je totiž opravdová superstar mezi léčivými rostlinami, nejen díky širokým léčebným a pročišťujícím účinkům, ale také pro všestrannost použití v kuchyni.
Na pročištění těla a odstranění únavy můžete zkusit jarní pitnou kůru s kopřivovým čajem, který připravíme spařením mladých listů kopřiv, louhujeme asi 15 minut, poté scedíme a pijeme 2-3x denně, po dobu jednoho až dvou týdnů. Čaj je velice chutný s kapkou citronu. Čerstvé mladé výhonky kopřiv se mohou také přidávat do smoothie, uvařit z nich výtečný špenát, nebo je zapéct třeba ve slaném koláči.
A my pro Vás dnes máme recept na moc dobrý kopřivový sirup!
KOPŘIVOVÝ SIRUP
Na cca 6 litrů sirupu:
80 mladých kopřiv (sbírá se pouze vrchní část rostlin)
2 biocitrony, nakrájené na kolečka
10g kyseliny citronové
3 kg cukru
cca 3 litry studené vody
Do čtyřlitrové zavařovací sklenice vložíme kopřivy, přidáme nakrájené biocitrony a asi lžíci kyseliny citronové. Zalijeme studenou vodou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme takto macerovat 24 hodin, poté scedíme přes plátýnko do většího hrnce, citrony vymačkáme. Sirup se vaří v poměru 1:1, změříme objem výluhu a přidáme stejné množství cukru, na 1 litr vždy 1 kg cukru. Přisypeme zbytek kyseliny citronové a dáme vařit, pořádně rozmícháme cukr. Sirup necháme přejít varem a hned sléváme do připravených sterilovaných láhví, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, tím se víčko zatáhne a sirup se nezkazí. Výtečně chutná s perlivou vodou a plátkem citronu.
Ve většině receptů se snažíme nahrazovat bílý cukr třtinovým cukrem nebo medem, ale zde přimhouříme oko a použijeme bílý cukr. Lépe s ním vynikne jemná chuť jarních kopřiv. Třtinový cukr je samozřejmě možné použít, sirup pak bude mít tmavou barvu a ne tak jemnou chuť.
Na fotkách najdete:
Sirup pro Vás připravila Petra :)
Komentáře
Okomentovat