Jarní bylinkové máslo


Jaro už je v plném proudu a sezóna českých bylinek také, bylinky voní na farmářských trzích i na zahrádkách. Pojďme si z nich vyrobit skvělou a jednoduchou pochoutku - bylinkové máslo. Hodí se na čerstvou bagetku i na grilované maso. Výborné je také vmíchané do horkých uvařených těstovin. 
Můžete použít jakékoliv oblíbené bylinky, jeden druh nebo směs,  záleží na vaší chuti. My jsme použily oregano čili dobromysl, trochu medvědího česneku a tymián. Perfektně chutná také rozmarýn, bazalka, saturejka, kopr a v létě krásně vypadají v másle jedlé květy, třeba lístky měsíčku nebo květ brutnáku.  Zkoušejte a experimentujte :-).


BYLINKOVÉ MÁSLO

Budeme potřebovat:
1/2 (125g)  másla pokojové teploty (nechte povolit několik hodin před přípravou)
2-3 lžíce panenského oleje (olivový, řepkový, ořechový)
1/2 lžičky soli
Hrst čerstvých bylinek, pouze lístky bez tužších stonků
podle chuti citronová kůra, pepř nebo chilli vločky, případně trochu česneku


Bylinkové máslo je nejlepší připravovat ponorným mixérem nebo v nožovém mixéru.
Povolené máslo vložíme do misky nebo nožového mixéru, přidáme olej, sůl, bylinky a koření a mixujeme dojemna a dohladka. Nejlépe stěrkou přendáme do mističky a necháme vychladit v lednici. Pokud chcete před podáváním vyklopit, nejprve mističku vyložte potravinovou fólií. 



Na fotkách najdete:


Máslo pro Vás připravila Petra :) 

Komentáře