Malinový sirup



Také máte ještě v mrazáku zásoby loňského ovoce? Uvařte z nich dětem (i sobě) úžasně voňavý sirup bez chemie, který Vám připomene léto!

My jsme sirup uvařily z malin, ale můžete použít jahody, rybíz nebo třeba ostružiny. S kupovanými sirupy se nedá srovnávat, je totiž stokrát chutnější, bez chemie, zato se skutečným ovocem. Nejlepší je popíjet ho s perlivou vodou nebo minerálkou a plátkem citronu, ale pokud jsou děti nachlazené, můžete jim tímto sirupem osladit třeba šípkový čaj.


ZIMNÍ MALINOVÝ SIRUP

Budeme potřebovat:
cca 400g mražených malin
1,5 litru vody
cca 1,5 kg cukru (bílý nebo třtinový)
1 lžíce kyseliny citronové

Maliny vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme trochu rozmrznout. Pak povaříme, stačí jen chvilku, přiklopíme pokličkou a necháme macerovat přibližně 2 hodiny. Mezitím si nachystáme čisté láhve, které je potřeba předem vysterilovat nebo dát umýt na vysokou teplotu do myčky, na víčka ani závity už potom nesaháme rukama.

Připravíme si velké husté sítko, které vyložíme plátýnkem (nebo třeba gázou či čistou látkovou plenkou), položíme na jiný velký hrnec a tekutinu přelijeme přes síto. Plátýnko s malinami lehce vymačkáme. Do vzniklé šťávy z malin přidáme cukr v poměru 1:1, tedy na 1litr šťávy vždy 1kg cukru a lžíci kyseliny citronové. Pořádně rozmícháme a necháme v hrnci přejít varem. Ještě horké ihned plníme do láhví, po naplnění láhve opatrně otočíme, tím se víčka vysterilují horkou tekutinou a zatáhnou se. 

Nenačatý sirup potom nemusíme skladovat v lednici, ale pokud jej otevřeme, pak už je lepší ho do lednice dát. Při přípravě sirupů je velmi důležité udržovat vše čisté a hlavně naběračku či lžíci neolizovat, aby se do tekutiny nedostaly bakterie. :) 

Na fotkách najdete:

Sirup pro Vás připravila Petra! :) 


Komentáře