Palačinkový den


Věděli jste, že 9. února byl celosvětový "Pancake day", tedy palačinkový den?! Oslavily jsme ho palačinkou jako dezertem po obědě moc rády, neboť palačinky všech druhů, tvarů a chutí zbožňujeme. Vyzkoušely jsme veganskou variantu francouzských palačinek a byly skvělé! S těstem se krásně pracovalo a chutnaly výborně, stejně dobře jako klasické palačinky.

U všech palačinkových těst je důležité nechat těsto v chladu uležet minimálně 1 hodinu, ale klidně i přes noc v lednici. Potom nehrozí trhání nebo přichytávání palačinek na pánev. 

VEGANSKÉ PALAČINKY

Na 16 palačinek budeme potřebovat:
250 ml rostlinného mléka (použily jsme špaldové)
370 ml perlivé minerální vody
3 lžíce vanilkové hrašky
3 lžíce rumu

1 vanilkový cukr (použily jsme vanilkový extrakt)
3 lžíce rostlinného oleje
špetka soli
300 g hladké mouky (použily jsme hladkou špaldovou)

Nenahrazujte žádnou surovinu ničím jiným a opravdu použijte perlivou minerálku. Všechny suroviny na těsto smíchejte, buď v mixéru nebo metličkou v míse a nechte v chladu uležet. Poté ještě jednou promíchejte a pečte na rozpálené pánvi. Pokud nemáte přímo palačinkovou pánev, na které se peče zcela bez tuku, pánev si jen lehce vytřete olejem před první palačinkou a další už můžete péct bez tuku.


Pokud byste raději tradiční francouzské palačinky s vejcem a mlékem, máme i výtečný klasický recept: 250ml mléka, 250ml perlivé vody, 3 vejce, 3 lžíce oleje, 3 lžíce rumu, vanilka, špetka soli, 300g hladké mouky

Na fotkách najdete:
Talířek Mynte french grey


Palačinky pro Vás podle receptu z blogu Zdravě jíst přichystala Petra :)



Komentáře