Krmení pro ptáčky


V období velkých mrazů a sněhové pokrývky ptáčci nemají šanci najít nikde potravu. Toto pro ně náročné období jim můžeme ulehčit tím, že je budeme přikrmovat. Nejrozšířenější je přikrmování semínky na krmítku, ale můžeme jim také vlastnoručně vyrobit závěsné tukové krmítko. 


Jeho výroba je velmi jednoduchá, stačí pouze rozpustit potřebné množství vhodného tuku (lůj, kokosový tuk nebo 100% rostlinný tuk) dle velikosti zvolené nadoby - můžeme použít i nějaký hezký starší hrneček či hliněný květináč nebo třeba papírové formičky na muffiny (dvě vrstvy), do kterých nejprve vložíme provázek na zavěšení, naplníme směsí a papír po ztuhnutí odstranime. Hezké je také namočit několikrát do vytvořené směsi velkou borovou šišku. Fantazii se meze nekladou ;-). 

Rozpuštěný tuk smícháme v kastrůlku s různými druhy přírodních semínek - neloupaná slunečnice, proso, dýně, sezam, lněné semínko, konopné semínko, mák, řepku nebo nadrcené ořechy - vlašské, lískové, nesolené arašídy či mandle. Vhodné jsou i nesířené rozinky a brusinky i plody jeřabin. Lehce zchladlou směs navršíme do zvolené nadoby a necháme v lednici nebo venku ztuhnout.

Zavěsíme v bezpečné výšce na pevnou větev na strom (ideálně na stinné místo, aby slunce nerozpustilo tuk) a těšíme se z dobrého pocitu, že jsme ptáčky nenechali napospas zimě a naplnili jejich bříška.


Na fotkách najdete: 
Mini mísa na těsto Mynte nordic sky

Dobrotu ptáčkům připravila Petra :) 

Komentáře