Žitný kváskový chléb


Kdo by neměl rád chléb?! Ten čerstvý, voňavý s křupavou kůrkou je bezkonkurenčně nejlepší a máme s ním asi všichni spojené snídaně, studené večeře, svačiny na výletech a mnoho vzpomínek a zážitků. Chléb je zkrátka univerzální potravina a poslední dobou se stále více lidí vrací k jeho domácímu pečení. Nabízíme vám tedy dnes osvědčený recept a věříme, že vás doma upečený chleba potěší tak jako nás! 


KVÁSKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

250g aktivovanéo žitného kvásku
cca 300 g žitné chlebové mouky
350ml vody
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce  mletého koriandru
hrst dýňových semínek
hrst slunečnice
2 lžíce ovesných vloček (případně hrst ořechů nebo semínek chia)

Do velké mísy připravíme žitný kvásek, přidáme 350ml vody a cca 150-200g žitné mouky.
Zamícháme, přikryjeme potravinářskou folií a necháme cca 4 hodiny v teple kvasit. Až těsto vyběhne a udělají se bublinky, prřidáme zbytek mouky a ostatní ingredience a pořádně promícháme. Vzniklé těsto by mělo být hutnější a lepivé. Větší formu na chléb vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou, těsto do formy naplníme lžíci (je opravdu lepivé) asi 1,5 cm pod okraj formy a mokrou rukou povrch uhladíme.Necháme kynout v teple asi 2 hodiny (rychlost kynutí závisí na teplotě v místnosti i na síle kvásku), až těsto dosáhne k okraji formy. Před koncem kynutí si zapneme troubu na 250 stupňů a necháme vyhřát minimálně 20 minut. Před pečením můžeme chléb ještě lehce orosit rozprašovačem na květiny a posypat libovolnými semínky. 

Vykynutý chléb vložíme ve formě do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut na 250 stupňů, pak snížíme teplotu na 200 a pečeme ještě dalších 20-30 min. Po uplynutí této doby chléb opatrně vyklopíme z formy a ještě dopečeme volně na plechu cca 15 minut.
Před krájením je potřeba chléb nechat úplně vychladnout na mřížce, nejlépe přes noc.


Trochu jiný, také skvělý žitný chléb najdete na blogu Maškrtnice:
a zde jsou i veškeré informace o práci s kváskem a kváskovým těstem. Doporučujeme!



 Na fotkách najdete: 



Chleba pro vás upekla a recept připravila Petra! :)


Komentáře